Islám a politický systém Iránu - Kafková, Michaela (2017)
Diplomová práce se zabývá vlivem islámského náboženství na politický systém Íránské islámské republiky. Její součástí je charakteristika vzniku a rozvoje islámu a shrnutí základních proudů tohoto náboženství, se zaměřením na islám šíitský. Následuje shrnutí vývoje státních útvarů, které existovaly v průběhu historie na území dnešního Íránu, včetně popisu jejich politických systémů a popisu postavení společenské třídy tzv. ulamá, tedy šíitských duchovních. Práce pak charakterizuje vládu dynastie Pahlaví, islámskou revoluci a politický systém dnešního Íránu. Dále se zabývá současnou domácí i zahraniční politikou Íránu, íránským jaderným programem a úrovní dodržování lidských práv v zemi. Cílem práce je odpovědět na následující otázky: jaké jsou hlavní důvody íránského negativního postoje k západnímu světu (zejména USA) a negativního postoje západního světa (zejména USA) k Íránu, zda lze íránský politický režim v současnosti označit za ortodoxně teokratický a zda Írán svou politikou může představovat potencionální riziko pro stabilitu současného světa.