Využití bayesovských sítí v manažerské praxi - Rod, Martin; Váchová, Lucie; Bína, Vladislav, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2017)
Hlavním cílem bakalářské práce je vytvoření kvantitativního modelu, který popisuje skutečnou bioplynovou stanici a její možný troubleshooting v agrární firmě Výrobně obchodní družstvo Kadov. Vytvořený model má vícero využití, prvé jako přímo podpora managementu při rozhodování, ať již o možné poruše, tak dále pro možná zlepšení. Neméně důležitou roli sehrává však i v objasnění vnitřních závislostí a provázanosti celého systému, kdy, na rozdíl od kvalitativního pojetí, přináší i tvrdý kvantifikovaný statistický pohled. Potřebná kvantifikace je realizována za pomoci bayesovského statistického přístupu ve formě bayesovské sítě a k ní vyvinutých postupů, používáme (leaky) noisy OR-gate model a metody diskretizace proměnných. Při modelování vycházíme zejména z interních dat společnosti o spolehlivosti. Pomocí sestaveného modelu jsme podrobně demonstrovali případné poruchy a dále i postup jejich odstranění.
Vedoucí práce: Lucie Váchová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2017
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2017
Keywords: Bayesova teorie; pravděpodobnostní metody; modelování a simulace; rozhodování; bioplynové stanice; management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; Bayesian theory; probabilistic methods; modeling and simulation; decision making; biogas plants; bachelor's theses