Postavení mužů a žen na pozici nelékařského zdravotnického personálu - Dobrovolná, Anna (2017)
Tato diplomová práce se zabývá postavením mužů a žen na pozicích nelékařského zdravotnického personálu, konkrétně ve funkci všeobecné sestry. Cílem práce je prostřednictvím dotazníkového šetření porovnat postavení mužů a žen - všeobecných sester a na základě stanovených hypotéz zhodnotit, zda jsou muži na této pozici vnímáni stejně jako ženy, jestli je jejich nízké zastoupení způsobeno genderovými předsudky a zda by zdravotničtí pracovníci i veřejnost uvítali více mužů pracujících na této pozici. Teoretická část je věnována pojmu gender, historii ošetřovatelství, vzdělávání a specifikaci práce všeobecné sestry a postavení mužů a žen ve zdravotnictví v ČR a ve světě. Výzkumná část se pak zabývá analýzou a interpretací výsledků získaných z dotazníkových šetření určených nejen všeobecným sestrám, ale i široké veřejnosti.