Náročnost a efektivnost zavedení Kontrolního hlášení k DPH - Oberreiterová, Olga; Hajdíková, Taťána; Římalová, Monika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2017)
Diplomová práce se bude zabývat kontrolním hlášením jako nástrojem, který potlačuje a zabraňuje únikům na dani z přidané hodnoty. Cílem této práce je pak analyzovat tento nástroj, zhodnotit jeho náročnost a efektivitu. V první části této práce jsou položeny teoretická východiska pro samotnou analýzu zvoleného nástroje. Jedná se o představení principu fungování DPH, legislativní úprava daně z přidané hodnoty, představení pojmu daňový únik a jeho formy v současnosti, nadále vymezení pojmu kontrolní hlášení spolu s dalšími nástroji v boji proti daňovým podvodům v rámci České republiky i Evropské unie. V druhé části se bude práce zabývat praktickou stránkou kontrolního hlášení, jeho analýzou, porovnáním plánovaného přínosu se skutečným přínosem, objasnění náročnosti jeho zavedení ze strany správy daně i ze strany daňových subjektů.
Vedoucí práce: Taťána Hajdíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2017
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2017
Keywords: daň z přidané hodnoty; daňové úniky; kontrolní hlášení; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; value-added tax; tax evasion; value-added tax ledger statement; master's theses