Kulturně-historická východiska politického napětí ve vztahu Vlámů a Valonů - Durnová, Denisa (2017)
Bakalářská práce se zabývá etnickým konfliktem mezi Vlámy a Valony v Belgii. Dnešní Evropa se potýká hned s několika případy, kdy občané jednoho státu požadují odtržení. Jazykově a sociálně rozdělená Belgie je vysoko na všech seznamech evropských států potenciálně směřujících k rozpadu. Tento konflikt se stal symbolem Belgie. Dvě odlišné etnické skupiny se snaží získat autonomii po mnoho let. Hlavním cílem bakalářské práce je zjistit, zda zůstane Belgie v budoucnosti unitární nebo ne. Bakalářská práce je rozdělená na tři části. V první části jsou vymezena teoreticko-metodologická východiska. Poznatky z této části jsou aplikovány v kapitole druhé, empirické části. Druhá a třetí kapitola se zabývají konkrétně případem Belgie. Druhá kapitola analyzuje belgické parlamentní volby v roce 2007, následnou politickou krizi, její příčiny a důsledky. Ve třetí kapitole jsou vymezeny faktory spojující Belgičany. Díky podrobné analýze bude autorka schopna na konci práce odpovědět na výzkumnou otázku.