Demografické trendy v ČR jako sociální a ekonomické riziko - Ježková, Eliška (2017)
Cílem bakalářské práce jsou návrhy na minimalizaci sociálních a ekonomických rizik, která se objevují v důsledku současných demografických trendů. Stěžejní demografické události pro tuto práci jsou porodnost, úmrtnost, sňatečnost, rozvodovost a migrace. Na základě jejich vývoje Česká republika v posledních letech zaznamenává velmi nízkou míru porodnosti, proměnu věkového složení obyvatelstva, nízkou míru sňatečnosti, vysokou rozvodovost a mírně se zvyšující migraci. Jednotlivé demografické trendy jsou analyzovány v průběhu jejich vývoje po roce 1989 až do současnosti a hodnoty jsou porovnány s vybranými zeměmi Evropské unie. Součástí práce je i projekce demografického vývoje ve třech možných variantách do roku 2100 podle dat Českého statistického úřadu