Vývoj a implementace sýstému pro testování databázových schémat - Káňa, Jakub (2017)
Diplomová práce se zabývá vývojem softwarového nástroje pro automatické testování schémat relačních databází. Vývoj softwaru je cílen na podporu databázových systémů Microsoft SQL Server a MySQL. V úvodu je předložena rešerše problematiky komparace databázových schémat pří vývoji softwaru ve vývojářských týmech a jsou zhodnoceny vybrané nástroje nabízené trhem. V další části je uveden výklad historie vývoje databázových modelů a popis komparovaných objektů vyskytujících se v relačních schématech. Jsou uvedeny specifika zmíněných databázových systémů a způsob poskytování meta-informací o uložených objektech. V praktické části se dostává prostoru deskripci vývoje, řešených problémů a jsou charakterizovány principy fungování vyvíjeného systému. Samostatná kapitola je věnována použitým technologiím. Přínosem této práce je návrh a praktická implementace softwarového nástroje, v prostředí reálné společnosti, který je schopen na základě SQL (DDL) skriptů automaticky vytvářet databázové objekty a porovnávat je dle předem definované logiky.