Situace na trhu s vínem v ČR - Vlachová, Klára (2017)
Bakalářská práce s názvem Situace na trhu s vínem v ČR se zabývá prozkoumáním současného stavu vinařství a trhu s vínem v České republice na základě ukazatelů, kterými jsou spotřeba a produkce vína a obchod s vínem. Cílem práce je stanovit předpokládaný budoucí vývoj v těchto oblastech. Dílčím cílem práce je předpovědět budoucí vývoj i v oblasti vinařské turistiky, která má na české vinařství a trh s vínem významný vliv. První kapitola se věnuje stručnému přehledu o historii českého vinařství. Druhá kapitola se zabývá analýzou současného stavu českého vinařství a českého trhu s vínem, který zaznamenal významné legislativní změny po vstupu ČR do EU v roce 2004. Třetí kapitola se zaměřuje na obchod s vínem, zkoumá dovoz a vývoz vína z ČR. Čtvrtá a poslední kapitola této práce se zabývá českým vinařstvím, které je čtenáři představeno především prostřednictvím Velkopavlovické vinařské podoblasti, jedné ze čtyř vinařských podoblastí vinařské oblasti Morava. Kapitola se soustředí na konkrétní čtyři vinařské obce a spolu s nimi i čtyři vinařství. Poslední část práce je analýza odpovědí respondentů na otázky z dotazníku, který byl zaslán deseti českým vinařům a vinařstvím ze čtyř vybraných vinařských obcí. Otázky v dotazníku se vztahují k oblastem, které tato práce popisuje. Cílem dotazníkového šetření je zjistit, jak se k nim staví jednotliví respondenti.