E-government států Visegradské čtyřky - Francová, Eva (2017)
Cílem této bakalářské práce je zhodnocení rozvoje eGovernmentu a jeho modernizace s využitím nových ICT technologií v zemích Visegradské čtyřky (V4). Získané informace jsou vždy porovnány s průměrem Evropské unie. Teoretická část obsahuje definici základních pojmů a charakteristik eGovernmentu. Práce popisuje dílčí projekty eGovernmentu jednotlivých zemí Visegradské čtyřky: Slovenska, Maďarska, Polska a České republiky, na kterou je v této práci brán větší zřetel. Další část práce je věnována současným strategiím a aktuální problematice v oblasti eGovernmentu. Jedním z hlavních předpokladů pro rozvoj služeb eGovernmentu je využívání ICT a internetu jednotlivci ve vztahu k úřadům a jejich internetová gramotnost. Konektivita a připojení k internetu, jako technologický aspekt je třetí hodnocenou oblastí. Velkou roli při dalším rozvoji služeb eGovernmentu hrají lidské zdroje - postsekundárně a terciárně vzdělaní ICT odborníci. Těm je věnována poslední kapitola. V praktické části je provedena analýza současného stavu těchto indikátorů s využitím volně přístupných dat ze serveru EUROSTAT. Tato data nám pomohou lépe interpretovat současný stav a nastínit předpoklad o tom, do jaké míry se budou schopné vybrané země přizpůsobit změnám trhu v oblasti služeb eGovernmentu.