Shlukování dat pomocí procedury MCluster-Miner systému LISp-Miner - Pelc, Tomáš; Šimůnek, Milan, 1975-; Šulc, Zdeněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Bakalářská práce se zabývá shlukováním dat pomocí procedury MCluster-Miner systému LISp-Miner. Prvním cílem práce je shluková analýza dat pomocí zmíněné procedury a posouzení možností jejího využití na různých datových sadách. Pro dosažení tohoto cíle práce je prakticky aplikována daná procedura na šesti datových sadách. Druhým cílem práce je rozebrat možnosti implementovaných algoritmů, měr podobnosti a navrhnout doporučení pro volbu parametrů úlohy shlukování. K splnění tohoto cíle jsou dostupné algoritmy a míry podobnosti porovnány podle dosažených výsledků (kvalita rozdělení objektů do shluků, čas úlohy, počet atributů použi-tých pro shlukování). Následně jsou z těchto porovnání odvozena doporučení pro volbu parame-trů úlohy shlukování. Přínosem práce jsou tyto doporučení, porovnání dostupných algoritmů a měr podobnosti, shrnutí aktuálního stavu (ke květnu 2017) modulu MCluster-Miner a ukázání možnosti zobrazení výsledků shlukovací úlohy na interaktivní analýze geografických dat. V teo-retické části práce je popsán systém LISp-Miner, základní principy shlukování, způsoby shluková-ní a míry podobnosti, které využívá GUHA-procedura MCluster-Miner, a modul MCluster-Miner. V praktické části je aplikována procedura MCluster-Miner na šesti různých datových sadách a jsou zde shrnuty dosažené výsledky.
Vedoucí práce: Milan Šimůnek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses