NFC platby mobilním telefonem - Kalousová, Pavlína (2017)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na současný trend v oblasti využívání chytrých telefonů pro bezkontaktní platby u obchodníků pomocí NFC. Na začátku práce jsou vysvětleny základní pojmy, obchodní model, stav trhu s mobilními telefony a potřebné technologie. Dále následuje rozdělení a popis různých aplikací pro bezkontaktní placení v České republice. Mezi tyto aplikace se řadí jak obecné aplikace závislé pouze na systému mobilního zařízení, tak aplikace vydávané konkrétními českými bankami, mezi jejichž funkce může mimo jiné patřit i bezkontaktní placení. Část práce se také zaměřuje na wearables a možný budoucí vývoj v této oblasti. Hlavním cílem práce je zanalyzovat současné aplikace, tedy konkrétní možnosti uživatele bezkontaktních plateb dle předem stanovených kritérií. Výsledek analýzy je poté použit pro dosažení závěru práce, jímž je určení nejvýhodnějších aplikací a seznam doporučení pro uživatele, kteří by je chtěli začít využívat.