Metodika návrhu RESTful API - Melena, Lukáš (2017)
Tato práce se zabývá problematikou metodiky návrhu RESTful API, které se v dnešní době těší velké popularitě, ale chybí postup pro jeho úspěšnou tvorbu. Cílem práce je proto návrh metodiky návrhu RESTful API, které bude splňovat všechny principy RESTu a Re-source-oriented architecture definované autory Fieldingem, Richardsonem a Rubym. Zaměření metodiky je pouze na oblast analýzy a návrhu API. V první části práce je vymezený aktuální stav problematiky v oblasti RESTful API, zaměře-ný především na definované principy a přístupy, které slouží k jejich naplnění. V druhé části práce je popsána navržená metodika, která je vytvořena konsolidací poznatků z první části do uceleného postupu, jak vytvořit návrh RESTful API. Tento postup byl ověřený na reálném projektu a výsledky jsou popsány v poslední části této práce.