Efektivní zdanění firem - Lobashova, Arina; Vítek, Leoš, 1970-; Tepperová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Tato bakalářská práce se zabírá problematikou efektivního zdanění v České republice. Efektivní daňová sazba je ukazatel umožňující porovnání míry daňového zatížení, který kromě statutární sazby zohledňuje působení všech prvků obsažených v daňové legislativě. Cílem je porovnání hodnot efektivních daňových sazeb v různých odvětvích České republiky za několik po sobě jdoucích let a vyjmenování příčin a předpokladů jejich rozdílů. První a druhá kapitola se věnují teoretické stránce dané problematiky, kde jsou definovány pojmy související s efektivním zdaněním a vymezeny metody jejich výpočtu. Třetí kapitola se zabývá hlavními rozdíly mezi statutární a efektivní sazbou daně. Ve čtvrté kapitole je na základě vypočtených hodnot efektivních daňových sazeb provedena komparativní analýza a jsou vyjmenovány příčiny možných odchylek. Pro výpočet efektivních daňových sazeb byl použit mikroekonomický ukazatel, tzv. skutečná efektivní sazba daně.
Vedoucí práce: Leoš Vítek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses