Metoda pro porovnání pracnosti automatizovaného funkčního testování webových aplikací - Hron, Michal; Doležel, Michal; Buchalcevová, Alena, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
V současnosti roste význam testování softwaru. Své ustálené místo má především běžné manuální testování. Čím dál tím větší podíl mají i automatizované testovací případy a to především v agilně řízených projektech, kdy je čas na otestování aplikace mezi jednotlivými iteracemi značně omezen. Tato práce se zaměřuje na měření a porovnání pracností, které jsou spojené s používáním nástrojů pro automatizované funkční testování uživatelského rozhraní webových aplikací. Práce za tímto účelem představuje metodu. Metoda definuje způsob, jak měřit pracnost při využívání jednotlivých automatizačních nástrojích. Metoda zároveň definuje způsob porovnání proběhlých měření pracnosti. Na základě tohoto porovnání je následně, na základě pracnosti, možné volit vhodné nástroje dle typu webové aplikace. Za tímto účelem metoda klasifikuje webové stránky. Metoda ale klasifikuje i nástroje. Předpokládají se totiž odlišné pracnosti především při používání nástrojů patřících do jiné kategorie. Na základě provedených měření pracností lze hledat i závislosti mezi pracností v nástrojích (případně druhy nástrojů) a druhy webových stránek. Metoda by měla být schopna, v případě vyššího počtu provedených měření a konzistentních výsledků, zbořit zaběhlé mýty typu: nejlepší nástroj je ten, se kterým pracuji já. Práce podává také přehled, jak vybrat (na základě pracnosti) vhodný nástroj. Proces výběru je jasně definován a je možné v případě potřeby, priority, na základě kterých se nástroj vybírá, hodnotit odlišně. Tato práce je koncipována jako volně rozšiřitelná o další nástroje pro automatizované funkční testování. Teoreticky lze metodu také rozšířit o další kategorii webových stránek či kategorii nástrojů. Metoda by v takovém případě potřebovala
Vedoucí práce: Michal Doležel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses