Budování firmy a jejího informačního systému - Pokorný, Jakub; Stanovská, Iva; Huňáček, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
V 21. století vzniká mnoho nových firem zabývajících se zajímavými, mnohdy unikátními projekty. Zvláště v situaci, kdy firmy operují v dosud nepříliš rozšířeném, rychle se měnícím odvětví, se mohou shledat s nedostatečnou nabídkou typového softwaru (TASW), vhodného pro podporu jejich byznysu. Tvorbu softwaru na zakázku (IASW) si však firmy v jejich začátcích často nemohou finančně dovolit a ani takové řešení nemusí být vhodné, zejména pak v situaci, kdy firma začíná s obchodní činností ve skutečně neprobádaných vodách a veškeré obchodní procesy a z nich vyplývající softwarové požadavky se projeví až postupně, užíváním v praxi. Tato diplomová práce se v teorii zaměřuje na možnosti řešení takového problému, zejména z hlediska tvorby informačních systémů podniku a navazující architektury, a v praxi pak na případové studii sleduje uchopení tohoto problému v období růstu firmou Property Rentier s.r.o. (dále též PR), která se zabývá komplexní správou nemovitostí nabízených výhradně ke krátkodobým pronájmům, a to zejména prostřednictvím platformy Airbnb. PR v současnosti mimo jiné stojí před rozhodnutím, zda a kdy investovat do restrukturalizace IT architektury nebo zda zachovat stávající systém a pouze jej rozšiřovat. Cílem práce a jejím výstupem je shrnutí analýzy současného stavu procesů uvedené firmy a způsobu podpory těchto procesů pomocí IS/ICT, vyhodnocení a doporučení dalšího postupu v otázce restrukturalizace informačního systému podniku. Diplomová práce je určena především firmě PR a dále pak jako podklad pro začínající společnosti, který jim má usnadnit rozhodování v otázce tvorby, příp. nákupu informačního systému nebo jeho části.
Vedoucí práce: Iva Stanovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: kognitivní informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses