Využití metody Lean Startup a metodiky MMSP pro vývoj softwarových aplikací - Levý, Jan; Buchalcevová, Alena, 1958-; Ženíšek, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Diplomová práce Využití metody Lean Startup a metodiky MMSP pro vývoj softwarových aplikací se zabývá vytvořením modelu Lean Startup pro vývoj softwaru, který umožňuje nově zakládaným softwarovým společnostem využít výhod přístupu Lean Startup a zároveň postupovat podle vhodně zvolené metodiky vývoje softwaru, Metodiky pro Malé Softwarové Projekty (MMSP). Teoretická část práce charakterizuje metodu Lean Startup a její součásti, stejně jako navrhuje pomocný model uspořádání těchto součástí. Dále pokračuje popisuje rozšíření metody pomocí techniky Lean Canvas a pojednává o dosavadním využití těchto konceptů v podnikové praxi. Rozebírán je také přístup a určitá kritika soudobých vědeckých prací vůči přístupu Lean Startup, stejně jako dosavadní použití metody pro vytváření společností podnikajících v oblastí vývoje softwarových produktů. Na závěr teoretické části je zařazeno stručné dělení metodik vývoje softwaru a jejich životních cyklů, stejně jako krátká charakteristika metodiky MMSP. Praktická část práce popisuje vytvoření integrovaného modelu Lean Startup pro vývoj softwaru. Tento model vychází především z řízení vývoje podle metodiky MMSP, které uzpůsobuje základní koncepci metody Lean Startup, tedy vytvoření Minimálního životaschopného produktu a jeho následného vylepšování na základě hodnocení přírůstků pomocí měření zpětné vazby od zákazníků. Pro provedení integrace bylo nutné postupně upravit či rozšířit životní cyklus metodiky MMSP, její role, disciplíny i pracovní produkty. Nosnou myšlenkou nových rozšíření byla především implementace řízení získávání zpětné vazby od zákazníků a řízení uživatelské přívětivosti vytvářeného produktu. Dopady této implementace zahrnují vytvoření rolí Koordinátor vykazování inovací a UX designer, odpovíd
Vedoucí práce: Alena Buchalcevová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses