Analýza českého futbalu z obsahu sociálnych sietí - Zálepa, Martin; Jelínek, Ivan; Oškera, Radek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Práca sa zaoberá analýzou neštruktúrovaných dát na sociálnej sieti Facebook, čo je neustále rozvíjajúca sa oblasť. Zdrojom dát je český futbalový trh. Ciele práce obsahujú definovanie pojmov z oblasti analýzy dát na sociálnych sieťach a českej futbalovej komunity, nájdenie najobľúbenejšieho klubu, zistenie reakcie na kluby na nezávislých športových portáloch a nájdenie závislosti medzi sentimentom a aktuálnymi výsledkami klubu. Na dosiahnutie cieľov sú definované metódy, ktorými sú výber, zber dát a ich následná analýza, definícia metrík dátovej analýzy, rešerše literatúry súvisiacej s danou problematikou, vizualizáciou výsledkov analýzy. Práca je rozdelená na teoretickú a praktickú časť a tieto časti sú štruktúrované do piatich kapitol. Do teoretickej časti spadajú tri kapitoly a to konkrétne úvod do analýzy sociálnych sietí, ktorá sa zaoberá rešeršou literatúry z oblasti analýzy dát na sociálnych sieťach a ukážkou online analytických nástrojov, predstavenie českého futbalu, kde je definovaný šport z obchodnej a marketingovej oblasti a predstavený český futbalový trh a poslednou kapitolou v tejto časti je postup sťahovania dát a ich analýzy, ktorá popisuje výber zdrojov k analýze a popisuje architektúru a nástroje použité k analýze. Praktická časť sa skladá z definície metrík, ktoré sú najprv definované ako biznis otázky a tie aby mohli slúžiť k analýze sú transformované na otázky analytické. Poslednou kapitolou je samotná analýza dát a vyhodnotenie, vizualizácia dielčích výsledkov. Hlavným prínosom práce je ukážka možnosti analýzy neštruktúrovaných dát zo sociálnych sietí pomocou konektoru na sťahovanie dát z Facebooku a nástrojov Elasticsearch a Kibana, ktorý umožňuje dáta zobrazovať, filtrovať a vizualizovať. Práca nesie prínos aj vo výsledkoch analýzy pre sponzorov, respektíve samotné kluby, kde m
Vedoucí práce: Ivan Jelínek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses