Penetrační testování webových aplikací - Hric, Michal (2017)
Cílem této práce bylo analyzovat úroveň zabezpečení vybraných open-source webových aplikací na základě penetračního testování provedeného v jednotlivých fázích testování definovaných metodikou PTES. Součástí cíle práce bylo použití nové metodiky PETA pro penetrační testování webové aplikace a vytvoření nových znalostních objektů zabývajících se penetračním testováním v portálu MBI. Testovány byly open-source webové aplikace Juice Shop, NodeGoat, XVWA a bWAPP. Zabezpečení všech testovaných webových aplikací bylo vyhodnoceno jako nedostatečné, jelikož byla identifikována alespoň jedna zranitelnost s vysokým rizikem zneužití u každé z testovaných aplikací. Ke každé nalezené zranitelnosti v aplikaci je uvedeno doporučené nápravné opatření pro eliminaci rizika spojeného s danou zranitelností. Při použití metodiky PETA pro penetrační testování bylo přínosem převážně integrování penetračního testování v rámci řízení IS/IT v organizaci na základě aplikace zúženého rámce pro řízení IS/IT. V závěru práce jsou uvedeny a popsány nově vytvořené znalostní objekty v portálu MBI. Vytvořené objekty zahrnují úlohu zabývající se průběhem penetračního testování, sadu metrik pro hodnocení úspěšnosti penetračního testování a role vázané k dané úloze.