Komparácia zmien cenovej hladiny v krajinách Vyšehradskej štvorky po ich vstupe do EU - Bočkoriková, Bernadeta; Nečadová, Marta; Rusmichová, Lada; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2017)
BOČKORIKOVÁ, Bernadeta: Komparácia zmien cenovej hladiny v krajinách Vyšehradskej štvorky po vstupe do Európskej únie. Vysoká škola ekonomická v Praze, Fakulta podnikohospodářská, obor Podniková ekonomika a management. Vedúca záverečnej práce: Ing. Marta Nečadová, Ph.D. Praha, 2017, 48 s. Cieľom bakalárskej práce je analyzovať rozdielny vývoj cenovej hladiny v štátoch Vyšehradskej štvorky po vstupe do Európskej únie a identifikovať príčiny vzniknutých rozdielov. Teoretická časť definuje pojem inflácia, popisuje možnosti a spôsoby merania inflácie, rozdiely medzi indexami, ktoré slúžia k meraniu inflácie a stručne popísané dôsledky inflácie. Analyzuje skladbu spotrebného koša pre každú krajinu Vyšehradskej štvorky. Porovnávané sú rozdiely v konštrukcii indexu spotrebiteľských cien a harmonizovaného indexu spotrebiteľských cien. Praktická časť sa zaoberá porovnávaním vývoja cenovej hladiny v časovom období 2004 - 2016. Vývoj medziročnej miery inflácie pre každú krajinu je vysvetlený pomocou medziročných zmien vo vybraných oddieloch spotrebného koša.
Vedoucí práce: Marta Nečadová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses