Porovnatelnost dat v dobývání znalostí z databází - Horáková, Linda; Chudán, David; Svátek, Vojtěch, 1967 prosinec 1.-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Diplomová práce se zabývá analýzou porovnatelnosti a souměřitelnosti dat v datových souborech, nad kterými jsou prováděny úlohy dobývání znalostí z databází. Porovnatelnost dat je jedním z aspektů datové kvality, která je kritická pro získání správných a využitelných výsledků získaných metodami dolování dat. Teoretická část se věnuje obecným principům datové kvality, porovnatelnosti a souměřitelnosti dat, a také procesu dobývání znalostí z databází a specifickým aspektům dolování agregovaných dat. Tyto poznatky jsou následně aplikovány v praktické části diplomové práce, jejímž cílem je navrhnout obecnou metodologii, která slouží k rozeznání potenciálních problémů v porovnatelnosti dat v rámci datového souboru. Tato metodologie vznikla na základě analýzy reálného souboru dat, obsahujícího údaje o prodejích. Následně je metodologie aplikována na údaje z oblasti veřejných rozpočtů, konkrétně na data z Evropského sociálního fondu.
Vedoucí práce: David Chudán
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: znalostní a webové technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses