Principy tvorby literárního scénáře a jejich aplikace - Krauz, Tomáš (2017)
Práce je zaměřena na principy tvorby filmového příběhu, který je možný zpracovat v podobě literárního scénáře. Obeznamuje s paradigmatem dramatické stavby spolu s vlastnostmi bodů obratu. Definuje postupy při vytváření dramatické postavy a způsoby jejího budování. Udává základní formální pravidla pro psaní scénáře. Aplikuje teoretické znalosti na přípravě scénáře ke krátkometrážnímu filmu, tyto teoretické znalosti konfrontuje s realitou.