Návrh a implementace dashboardů v rámci business inteligence pro papírenský závod - Kos, Jakub; Maryška, Miloš; Církovský, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Tématem této diplomové práce je návrh a implementace dashboardu pro konkrétní papírenskou společnost s využitím poznatků efektivního způsobu vizualizace dat. Navrhovaný dashboard je vyvíjen jako náhrada za současný způsob, který neumožňuje optimálně předat požadované informace. Pro navržení efektivního dashboardu bylo nutné načerpat znalosti z odborné literatury věnující se tématu reportingu, dashboardingu a vizualizace informací. K naplnění cílů práce byly v teoretické části použity tyto metody: poznání a popis současného stavu v oblasti reportingu a dashboardů pro získání teoretického základu a zjištění zásad a trendů vizualizace dat pro návrh efektivních grafických komponent zobrazujících klíčové informace. V praktické části bylo nutné analyzovat současný stav reportingového řešení ve společnosti a identifikace požadavků na nový dashboard. Tyto informace byly získány formou polostrukturovaných rozhovorů se zástupci uživatelů dashboardu. Úvodní kapitoly práce jsou věnovány výkladu tématu dashboardů. Je představen jejich historický vývoj, vymezeny základní pojmy a vysvětlena definice dashboardu. Následně autor v práci popisuje charakteristiky různých druhů dashboardu. Další část práce se věnuje teoretickému základu vizualizace informací. Popisuje základní procesy lidského vnímání a možnosti, jak na něj působit manipulací s jednotlivými atributy zobrazené informace. Praktická část práce se věnuje návrhu a implementaci dashboardu ve společnosti Mondi Štětí a.s. Při návrhu grafické podoby dashboardu a jednotlivých komponent využívá autor poznatků vysvětlených v teoretické části práce. Prototyp dashboardu, vytvořený v nástroji Tableu, byl následně konzultován a validován s uživateli. Na základě jejich připomínek byl upraven a poté implementován pro reálné použití. Výsledkem této práce je das
Dalším přínosem práce je souhrn teoretických poznatků a zásad vizualizace dat, který může sloužit jako zdroj poučení pro čtenáře. V závěru práce autor navrhuje možnosti, jak nový dashboard dále vyvíjet.
Vedoucí práce: Miloš Maryška
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses