Inovace procesu návrhu a řešení informačních systémů pro malé podniky - Immerová, Kristýna (2017)
Tato práce se zabývá procesem návrhu a řešení informačních systémů v malých podnicích a faktory, jež tento proces ovlivňují. Průběh procesu prováděného konkrétní firmou je nejdříve zmapován a následně analyzován pomocí případových studií reálných projektů touto firmou realizovaných. Tato analýza poukazuje na častý výskyt odchylek projektů od zmapovaného procesu a to zejména v analytické části procesu a zásadní vliv rozdílných psychologicko-sociologických charakteristik klienta či jeho zástupců na průběh projektu. Na základě těchto zjištění jsou navrženy inovační změny procesu. První změnou je úprava analytické části procesu tak, aby zahrnovala sběr informací o charakteristikách klienta, a zároveň byla více flexibilní vzhledem k povaze a rozsahu projektu. Druhou je kategorizace klienta na základě zjištěných charakteristik a posouzení těchto charakteristik jakožto mož-ných rizik projektu. Poslední změnou je přijetí agilního přístupu k procesu, který umožní vyšší flexibilitu procesu vzhledem k potřebám konkrétních klientů a vyšší kvalitu výstupů.