Vyhledávání jako služba - Veselý, Luděk (2017)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a tvorbou plnotextového vyhledávání, které je poskytováno jako služba, přičemž samotné vyhledávání se zaměřuje na použití v elektronických obchodech. V úvodu práce je analyzována problematika elektronického obchodování, jsou vysvětleny související pojmy a definovány požadavky na samotné vyhledávání. Následně jsou popsány teoretické možnosti textového vyhledávání pro dané použití. Na základě analýzy je vytvořen návrh aplikace, který je následně implementován v programovacím jazyce Go s využitím nástroje Elasticsearch. V závěru práce je aplikace testována, čímž je ověřeno splnění požadavků na vyhledávání z pohledu kvality vyhledávání, rychlosti i uživatelské přívětivosti služby.