Demografické trendy v ČR jako sociální a ekonomické riziko - Kučerová, Bohumila; Kaczor, Pavel; Sedláková, Jaroslava, 1972-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2017)
Bakalářská práce si klade za cíl sumarizovat nejdůležitější demografické údaje, analyzovat demografický vývoj v České republice, provést komparaci s ostatními státy a na základě dosažených výsledků formulovat závěry a doporučení. Hlavními demografickými ukazateli jsou úmrtnost, porodnost, sňatečnost, rozvodovost a potratovost. Populační vývoj České republiky je ovlivněn také migrací. Analýza demografického vývoje je zpracována od roku 1975 do roku 2015. Následná Projekce 2013 vypracovaná Českým statistickým úřadem přináší pohled na demografický vývoj až do roku 2101. Z obou výsledků je patrné, že česká populace stárne a porodnost je na velmi nízké úrovni. Tato skutečnost s sebou přináší řadu sociálních a ekonomických rizik. Cílem bakalářské práce je navrhnout vhodná opatření ke zmírnění nepříznivého demografického vývoje a tím zároveň eliminovat sociální a ekonomická rizika.
Vedoucí práce: Pavel Kaczor
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2017
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2017
Keywords: sociální politika; demografie; trh práce; senioři; sociální pojištění; zdravotní pojištění; management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; social policy; demography; labor market; older people; social insurance; health insurance; bachelor's theses