Elektronická archivace účetních záznamů - Kremláčková, Kateřina (2017)
Tato práce popisuje proces elektronické archivace dokumentů v účetní jednotce, zabývá se přípravnými činnostmi směřujícími k umožnění elektronické archivace, právními předpoklady tohoto procesu a způsoby jeho realizace. V souvislosti s tématem práce jsou v teoretické části představeny informační technologie využívané při digitalizaci papírových dokumentů i jejich dalším zpracování společně s elektronickými dokumenty. V oblasti právní úpravy jsou popsány zákony a další právní předpisy upravující nebo ovlivňující archivaci obecně i v její elektronické podobě. V neposlední řadě jsou představeny systémy, které je možné k archivaci elektronických dokumentů využít, a na závěr teoretické části jsou popsány výhody, nevýhody a možná rizika elektronické archivace. Praktická část práce spočívá ve vyhodnocení průzkumu uskutečněného prostřednictvím elektronického dotazníku mezi společnostmi, které na českém trhu poskytují archivaci jako službu.