Vztah mezi zákonnou minimální mzdou a mírou nezaměstnanosti u vybraných skupin nezaměstnaných v letech 1998-2016 - Beneš, Martin (2017)
Cílem této práce je analyzovat, zda existuje vztah mezi mírou nezaměstnanosti vybraných skupin ohrožených osob na trhu práce a výší zákonné minimální mzdy. Teoretická část pojednává o základních modelech vlivu minimální mzdy na nezaměstnanost a představuje několik výzkumů s podobným cílem. V analytické části je pak pomocí grafické a korelační analýzy zkoumán vliv zákonné minimální mzdy na míru nezaměstnanosti ohrožených skupin osob. Výzkum byl prováděn na datech z let 1998-2016. Na základě výsledků těchto metod je verifikována hypotéza, znějící: "Mezi mírou nezaměstnanosti a zákonnou minimální mzdou existuje určitý vztah". Tato hypotéza je potvrzena konkrétně u třech skupin ohrožených osob ze šesti (OZP, osoby mladší 19 let a osoby starší 50 let)