Vztah mezi zákonnou minimální mzdou a mírou nezaměstnanosti u vybraných skupin nezaměstnaných v letech 1998-2016 - Beneš, Martin; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Bartůsková, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Cílem této práce je analyzovat, zda existuje vztah mezi mírou nezaměstnanosti vybraných skupin ohrožených osob na trhu práce a výší zákonné minimální mzdy. Teoretická část pojednává o základních modelech vlivu minimální mzdy na nezaměstnanost a představuje několik výzkumů s podobným cílem. V analytické části je pak pomocí grafické a korelační analýzy zkoumán vliv zákonné minimální mzdy na míru nezaměstnanosti ohrožených skupin osob. Výzkum byl prováděn na datech z let 1998-2016. Na základě výsledků těchto metod je verifikována hypotéza, znějící: "Mezi mírou nezaměstnanosti a zákonnou minimální mzdou existuje určitý vztah". Tato hypotéza je potvrzena konkrétně u třech skupin ohrožených osob ze šesti (OZP, osoby mladší 19 let a osoby starší 50 let)
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses