Vplyv aktuálnych trendov v stravovaní na chovanie spotrebiteľov v Českej republike v marketingu - Černý, Matej; Koudelka, Jan; Zamazalová, Marcela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2017)
Táto diplomová práca analyzuje vplyv alternatívnych trendov v stravovaní na chovanie spotrebiteľov v Českej republike. Alternatívna strava a zdravý životný štýl sú v dnešnej dobe populárne témy a v súvislosti s tým veľa spotrebiteľov mení svoje preferencie prechodom k alternatívnym typom stravovania. Tieto zmeny ovplyvňujú výrobcov, ktorí sa musia prispôsobovať požiadavkám trhu, čo následne ovplyvňuje marketingovú orientáciu na daných spotrebiteľov. Cieľom práce je preto zhodnotiť aktuálne trendy v stravovaní a ukázať ich vplyv na chovanie spotrebiteľov. Cieľom práce je tiež navrhnúť marketingové odporučenia v súvislosti s novými trendmi a zhodnotiť ich finančnú náročnosť. Práca sa zameriava na podrobný popis aktuálnych trendov v stravovaní, zdravotné dopady vybraných typov stravovania a ich aktuálny výskyt v Českej republike. Analýza je založená na kvalitatívnom výskume v podobe pološtruktúrovaných rozhovorov a kvantitatívnom výskume v podobe dotazníkového šetrenia. V práci sú tiež využité agentúrne dáta MML-TGI a aktuálne vedecké štúdie. Na základe pološtruktúrovaných rozhovorov a metódy otvoreného kódovania sú v práci odkryté významné kategórie, ktoré ovplyvňujú vybraných spotrebiteľov. Následne je v práci pomocou mnohonásobnej regresnej rovnice odhadnutý vplyv konkrétnych štýlov stravovania na zdravý životný štýl spotrebiteľov. Výsledky ukazujú, že aktuálne trendy v stravovaní majú významný vplyv na orientáciu spotrebiteľov ku zdravému životnému štýlu. V rámci regresnej analýzy sú tiež odkryté aj ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú orientáciu spotrebiteľov ku zdravému životnému štýlu. Z výsledkov vyplýva, že alternatívne štýly stravovania nemusia byť automaticky spájané s vyššou finančnou náročnosťou. Na základe výsledkov z výskumu sú v práci navrhnuté komplexné marketingové odporučen
Vedoucí práce: Jan Koudelka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses