Srovnání relačního a objektově-orientovaného databázového modelu - Kojecká, Jana (2017)
Tato práce porovnává relační databázový model s modelem objektově-orientovaným. Postupně jsou rozebrány oba modely do detailů a stanovena kritéria porovnávání. Srovnání je provedeno na základě způsobu uložení dat, datových typů, zařazení operací, způsobu provázání dat, dědičnosti, zapouzdření, polymorfismu a posledním kritériem je dotazovací a definiční jazyk. Databázové modely jsou porovnávány na úrovni teoretické a jsou hledány jak rozdílné, tak společné rysy.