Vyvlastnění za účelem ochrany kulturního dědictví - Kolban, Valtr (2017)
Cílem práce bude identifikovat a kriticky analyzovat situaci související s možnostmi ochrany kulturních památek s použitím institutu vyvlastnění. V první části vymezím základní pojmy, od kterých se bude práce dále odvíjet. V další části pro úplnost uvedu stručně souvislosti vyvlastnění s historickým vývojem vlastnictví. Dále zmíním, jakým způsobem a s jakými nedostatky je vyvlastnění zakotveno jak na mezinárodní, tak na vnitrostátní úrovni. V páté kapitole uvedu formální náležitosti a průběh vyvlastňovacího řízení. Všechny poznatky s předchozích kapitol aplikuji do poslední kapitoly na příkladu konfliktu spojeného s památkami v Babiččině údolí. Závěr poslední kapitoly je věnován nedostatkům zjištěných v rámci zkoumání problematiky a argumentovaným návrhům jejich řešení.