Systém veřejné osobní dopravy v Oslu - Neuman, Petr (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou systému veřejné osobní dopravy města Oslo. Cílem práce je přinést detailní rozbor systému, jehož podoba, přístupy a formy řešení můžou sloužit jako inspirace pro vývoj veřejné osobní dopravy v dalších městech. Obsah práce je rozdělen do tří kapitol. První kapitola se zaměřuje na dopravu ve městech. Blíže jsou objasněny subsystémy městské osobní dopravy a jejich kombinace. Druhá kapitola aplikuje získané poznatky na dopravní systém města Oslo. V začátku kapitoly je popsáno město Oslo, jeho infrastruktura a význam veřejné hromadné dopravy v městském kontextu. Dále je kapitola zaměřena na řízení a provoz integrovaného dopravního systému. Zvláštní pozornost je věnována způsobu jeho financování, tarifnímu systému a zastoupení jednotlivých druhů městské hromadné dopravy. Třetí kapitola porovnává integrovaný dopravní systém Prahy a Osla a na základě získaných poznatků formuluje doporučení na zlepšení stavu systému pražské veřejné osobní dopravy.