Analýza vlivu mediálně významných událostí na finanční trhy - Siuda, Vojtěch; Witzany, Jiří, 1966-; Fičura, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem zveřejnění vybraných makroekonomických ukazatelů ve Spojených státech na finanční trhy S&P500 Futures, VIX Futures a na měnový kurz EUR/USD. V teoretické části se zabýváme popisem a konstrukcí jednotlivých trhů. V empirické části nejprve s využitím lineární regrese analyzujeme reakci tržních cen na reportování jednotlivých indikátorů v periodě 1 minuty, 10 minut a 30 minut od oznámení hodnoty indikátoru, respektive na odchylku od hodnoty očekávanou trhem, snažíme se najít systematičnost ve vyhodnocování překvapivých hodnot a rychlost, s jakou dokáží tržní hráči zpracovat novou informaci a ustálit svou cenu na nové rovnovážné hodnotě. Bylo nalezeno minimum situací, ve kterých jsme vysvětlili pozorovaný tržní pohyb jako lineární kombinaci rozdílu mezi skutečně reportovanou hodnotou a odhadem analytiků. Objevili jsme však několik situací, kdy se trh přizpůsoboval nové informaci delší dobu a byl tak v krátkém období neefektivní. V druhé části empirického výzkumu jsme otestovali všechny statisticky významné modely na out-sample vzorku s cílem zjistit, zda tržní neefektivity přetrvávaly a dalo se na nich dosahovat systematického zisku. Otestovali jsme hrubou výkonnost, poté čistou výkonnost se zahrnutím transakčních nákladů a nakonec jsme definovali jednoduchá obchodní pravidla s cílem stabilizace zisku a snížení rizikovosti obchodů. Pro trhy VIX Futures a EUR/USD jsme dosáhli mírné ztráty, respektive zanedbatelného zisku, u trhu S&P 500 Futures jsme dosáhli zisku u všech sledovaných makroekonomických ukazatelů a celkový zisk byl poměrně vysoký s minimální volatilitou vloženého kapitálu.
Vedoucí práce: Jiří Witzany
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finanční inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses