Český elektronický mýtný systém z pohledu implementace evropské elektronické mýtné služby - Jinek, Daniel (2017)
Diplomová práce se zabývá elektronickými mýtnými systémy a jejich interoperabilitou v rámci Evropské elektronické mýtné služby, zaměřuje se pak zejména na budoucnost českého mýtného systému v souvislosti s naplněním povinností vyplývajících z legislativního ukotvení Evropské elektronické mýtné služby. V první části jsou popsány základní pojmy týkající se mýtných systémů a jsou popsány základní technologie, které pro elektronický mýtný systém připadají v úvahu. Druhá část popisuje problematiku Evropské elektronické mýtné služby, její legislativní ukotvení a současný stav implementace v Evropské unii. V třetí části jsou popsány konkrétní aplikace jednotlivých technologií v národních mýtných systémech vybraných zemí Evropské unie. V poslední část je detailně představen český mýtný systém, tedy jeho historie, současnost a jeho možná budoucnost.