Autokracie, demokracie a hospodářský růst : Čína vs. EU v letech 1979 – 2015 - Gücklhorn, Jakub (2017)
Bakalářská práce se zabývá rolí politického systému při optimalizaci hospodářských politik na příkladu Číny a Evropské unie v letech 1979-2015. Úvod teoretické části se věnuje důležitosti ekonomického růstu. Následně jsou popsány základní přístupy k hospodářskému růstu, které zahrnují, jak pohled neoklasické ekonomie, tak institucionální ekonomie. V praktické části je provedena komparativní analýza několika ekonomických ukazatelů, jež mají vliv na hospodářský růst, s cílem zjistit, které politické uspořádání poskytuje lepší zázemí pro dlouhodobý hospodářský růst. Práce předkládá zjištění, že lepší zázemí pro dlouhodobý hospodářský růst přináší demokratické politické uspořádání.