Mobilita pracovní síly občanů České republiky v rámci zemí Evropské unie v roce 2016 - Kubíčková, Iveta (2017)
Bakalářská práce poskytuje komplexní vhled do problematiky mobility pracovní síly českých občanů v rámci zemí Evropské unie. Teoretická část pojednává o základních teoretických přístupech zabývající se migrací, stručném vývoji společné migrační politiky a politiky zaměstnanosti Evropské unie včetně současných prostředků podporující pracovní migraci a samotného právního vymezení volného pohybu pracovníků. Praktická část obsahuje statistická data a výsledky výzkumného šetření, jehož primárním cílem je zjištění současného přístupu českých občanů k možnosti práce v zahraničí. Především odhaluje a objasňuje hlavní motivační faktory, a naopak nejvýznamnější překážky pro učinění rozhodnutí českých občanů odejít za prací do zahraničních zemí včetně faktorů, které mají na jejich motivaci či překážky podstatný vliv.