Analýza kupní síly mezd ČR v letech 2004--2017 - Vodžák, Milan; Štípek, Vladimír, 1986-; Ševčíková, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Cílem práce je analýza kupní síly mezd v ČR, která dosahuje velmi špatných výsledků. Diskutuji tržní, historické i institucionální faktory, které mohou způsobovat mzdové rozdíly, na základě komparace se státy Evropy. Problém kupní síly mezd analyzuji za pomoci ekonomického aparátu a navrhuji řešení, která mohou zabránit odlivu kvalifikované pracovní síly a zvýšit životní úroveň obyvatelstva. Na teoretické bázi řeším produktivitu práce a její možné příčiny, kterými jsou především lidský kapitál a technologická vybavenost. Potvrzuji negativní důsledky socialistického centrálního plánování na českou kupní sílu a diskutuji institucionální faktory trhů práce. Pomocí kauzální analýzy a komparace nalézám dle Indexu lidského rozvoje státy s vysokou životní úrovní, které porovnávám z hlediska výše mezd s Českou republikou. Zjišťuji, že investice do vzdělání či výzkumu a vývoje nemají jednoznačný dopad na produktivitu práce, která je v ČR relativně nízká. Historická data potvrzují, že ve sledovaném období 2004 - 2017 mzdy v ČR rostly více než mzdy v západní Evropě, přesto je mzdové přiblížení značně vzdáleno. Analyzuji také vliv vysokých nákladů práce, velkého podílu státních zaměstnanců, vládních i devizových intervencí, a v poslední řadě představuji prognózy, které predikují poměrně pozitivní vývoj kupní síly mezd.
Vedoucí práce: Vladimír Štípek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses