Determinanty vzniku a vývoje čínské konzumní společnosti - Horňáková, Petra Sofia (2017)
Cílem práce je zodpovězení otázek kdy a proč v Číně vznikla spotřební kultura. Cílem je zároveň identifikace klíčových determinant jejího vývoje. S ohledem na současný vývoj, práce také odpovídá na otázku, zda je existence současné čínské konzumní společnosti v souladou s politikou komunistické vlády. Využita je přitom především explorativní a deskriptivní metoda. Spotřební kultura se v Číně rozvíjela dlouho před reformami započatými v roce 1978. Národní produktové hnutí, jež na počátku dvacátého století podnítilo rozvoj domácí spotřeby a rozvoj domácího spotřebního průmyslu, se zasloužilo o to, že se dvacátá a třicátá léta stala kolébkou čínského masového konzumerismu. Vývoj byl však přerušen nástupem komunistického režimu v roce 1949. Proto se moderní forma konzumerismu, která se v celosvětovém měřítku objevila v padesátých letech, začala v Číně objevovat až o třicet let později. Dnes je čínská spotřební kultura plně rozvinutou spotřební kulturou západního typu. Hlavní faktory, které její vývoj formovaly nebyly kulturní, ale politicko-ideologické. Na počátku století byla podpora spotřební kultury nástrojem modernizace zaostalé tradiční společnosti a podpory domácího odvětví. V novém miléniu, kdy se díky zdražující čínské pracovní síle hospodářská politika pomalu odklání od proexportního modelu, je právě narůstající domácí spotřeba vnímána jako hlavní ekonomický stimul růstu domácí ekonomiky.