Determinanty vzniku a vývoje čínské konzumní společnosti - Horňáková, Petra Sofia; Skřivan, Aleš, 1973-; Tajovský, Ladislav, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Cílem práce je zodpovězení otázek kdy a proč v Číně vznikla spotřební kultura. Cílem je zároveň identifikace klíčových determinant jejího vývoje. S ohledem na současný vývoj, práce také odpovídá na otázku, zda je existence současné čínské konzumní společnosti v souladou s politikou komunistické vlády. Využita je přitom především explorativní a deskriptivní metoda. Spotřební kultura se v Číně rozvíjela dlouho před reformami započatými v roce 1978. Národní produktové hnutí, jež na počátku dvacátého století podnítilo rozvoj domácí spotřeby a rozvoj domácího spotřebního průmyslu, se zasloužilo o to, že se dvacátá a třicátá léta stala kolébkou čínského masového konzumerismu. Vývoj byl však přerušen nástupem komunistického režimu v roce 1949. Proto se moderní forma konzumerismu, která se v celosvětovém měřítku objevila v padesátých letech, začala v Číně objevovat až o třicet let později. Dnes je čínská spotřební kultura plně rozvinutou spotřební kulturou západního typu. Hlavní faktory, které její vývoj formovaly nebyly kulturní, ale politicko-ideologické. Na počátku století byla podpora spotřební kultury nástrojem modernizace zaostalé tradiční společnosti a podpory domácího odvětví. V novém miléniu, kdy se díky zdražující čínské pracovní síle hospodářská politika pomalu odklání od proexportního modelu, je právě narůstající domácí spotřeba vnímána jako hlavní ekonomický stimul růstu domácí ekonomiky.
Vedoucí práce: Aleš Skřivan
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses