Ekonomický rozvoj jihoasijských zemí - Chyšková, Kateřina (2015)
Cílem této práce je empirické ověření platnosti Rostowovy teorie stádií ekonomického růstu a Solow-Swanova modelu hospodářského růstu uskutečněné za využití statistických dat vykazovaných jihoasijskými zeměmi. Teoretická část práce je věnována charakteristice uvedených růstových modelů čítající objasnění předpokladů, s nimiž teorie pracují a vymezení jejich východisek a možných omezení. Praktická část práce je zaměřena na samotnou analýzu statistických výstupů nově industrializovaných asijských zemí (asijských tygrů). Zdůvodněna je volba dat vybraných pro analýzu. Data jsou dále hodnocena v konfrontaci s očekáváními vycházejícími z popisu Rostowovy a Solowovy teorie hospodářského růstu. Zhodnocena je rovněž vhodnost užití vybraných růstových modelů vzhledem ke sledovaným územím.