Koncept a metody odhadu NAIRU a hospodářského cyklu na trhu práce v zemích Visegrádské skupiny - Jašová, Emilie (2016)
Disertační práce se zabývá popisem a odhadem vztahu mezi inflací a nezaměstnaností pomocí konceptu přirozené míry nezaměstnanosti, při níž se míra inflace nemění. Srovnání takto definovaného a odhadnutého NAIRU se skutečnou mírou nezaměstnanosti dále využívá k analýze hospodářského cyklu na trhu práce. V souvislosti s analyzovanou substitucí mezi inflací a nezaměstnaností lze zaznamenat pokles významu Phillipsovy křivky v 70. letech 20. století, velkou oblibu Nové Keynesiánské Phillipsovy křivky v 90. letech minulého století a pochybnosti o robustnosti odhadů. Na druhé straně byl koncept Phillipsovy křivky a NAIRU v minulosti vyvíjen v souladu s fakty, existuje široký konsenzus o vlivu měnové politiky na nominální veličiny (např. inflaci)a reálné veličiny (např. nezaměstnanost) a metody jsou kombinovány a neustále zlepšovány. Hlavním cílem této disertační práce je potvrdit nebo vyvrátit hypotézu, podle které je koncept NAIRU využitelný k odhadu hospodářského cyklu na trhu práce. Faktory, jež nakonec vedou k potvrzení hypotézy, jsou: podpora konceptu a odhadu Phillipsovy křivky, resp. NAIRU v literatuře, výběr nejvhodnější metody pro odhad Phillipsovy křivky a NAIRU v empirické analýze disertační práce a soulad závěrů disertační práce s posledním výzkumem světových i domácích autorů a s vlastním výzkumem. Za vlastní přidanou hodnotu disertační práce lze označit: rozdělení metod dle časové logiky, jejich úpravy a výběr nejvhodnější metody pro podmínky zemí Visegrádské skupiny; specifikaci období nestability a jeho vliv na odhad NAIRU a hospodářského cyklu; propočet míry nezaměstnanosti sektorů, resp. věkových kategorií a její využití k odhadu NAIRU a cyklu na mezo-úrovni; zjištění vlivu odlišnosti v konstrukci cenových indikátorů na odhad NAIRU, resp. hospodářského cyklu