Mimomanželská plodnost a děti žijící v nesezdaných soužitích v České republice - Kotrbatá, Alena; Nývlt, Ondřej; Antovová, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Cílem práce je analyzovat vývoj mimomanželské plodnosti mezi lety 2000-2015 a nesezdaných soužití s dětmi v České republice na základě výsledků ze Sčítání lidu domů a bytů z roku 2001 a 2011. Vedle zkoumání vývoje je práce zaměřena i na porovnání demografických charakteristik žen, které porodily dítě mimo manželství a žen při porodu vdaných. Podobně je dáváno do relace i zkoumání nesezdaných soužití s dětmi a sezdaných párů, ve kterých žijí děti. Pro tuto část analýzy byla použita komparativní metoda. Při popisu historického vývoje a vývoje ve sledovaném období se práce pokouší upozornit na faktory ovlivňující ať už mimomanželskou plodnost, nebo zvýšený počet nesezdaných soužití. Výsledky analýz přispívají k názorům o zmenšování rodin a posunu mateřství do vyššího věku žen. Bylo také prokázáno, že mimomanželská plodnost a život v nesezdaném soužití s dítětem je typičtější pro ženy s nižším vzděláním.
Vedoucí práce: Ondřej Nývlt
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses