Scoring rules -- pokročilé hlasovací systémy s pořadím kandidátů - Zýková, Petra; Jablonský, Josef, 1955-; Dlouhý, Martin, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Tato práce se zabývá hlasovacími systémy s pořadím kandidátů. Cílem hlasovacího systému je určit celkového vítěze a celkové pořadí kandidátů na základě preferencí voličů. V práci jsou použity jak základní hlasovací systémy - pravidlo prosté většiny, lexikografická metoda, Bordova metoda - tak i pokročilé hlasovací systémy s použitím DEA modelů, konkrétně DEA/AR model, DEA/AR exclusion model (včetně variant s penalizací) a Llamazares-Peňa model. K určení společného vektoru vah je použito kompromisní programování. Modely a způsoby řešení jsou ilustrovány na výsledcích Velkých cen Formule 1 v sezóně 2016. Určuje se jezdec, který získá titul Mistra světa Formule 1 a stáj, která vyhraje Pohár konstruktérů.
Vedoucí práce: Josef Jablonský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses