Zánik soukromého podnikání v Československu v kontextu právních změn v letech 1948--1964 - Danielovský, Martin (2016)
Cílem diplomové práce je popsat a analyzovat postupný zánik soukromého podnikání v Československu v letech 1948 - 1964 a to na základě rozboru příslušných právních norem. Teoretická část práce se zabývá rozborem právních předpisů zakotvujících znárodnění, přičemž tyto právní předpisy zasazuje do politického a ekonomického rámce tehdejšího Československa. Práce se soustředí nejen na druhou vlnu znárodnění a státní zásahy do ekonomiky, ke kterým došlo po únoru 1948, ale akcentuje, že k prvním významným změnám v národním hospodářství došlo v Československu ještě v období před únorem 1948 prostřednictvím dekretů prezidenta republiky z října 1945. Analytická část práce hodnotí průběh znárodnění na příkladu osmi vybraných podniků. Práce přináší zjištění, že průběh znárodnění zkoumaných podniků z velké části odpovídal zákonným požadavkům na znárodnění. Na druhé straně je však nutné vzít v potaz, že právní předpisy upravující znárodnění byly silně ovlivněny politickou situací v Československu, to znamená, že jejich cílem byla likvidace soukromého podnikání.