Kvalita života evropské populace nad padesát let - Svobodová, Veronika (2017)
Předložená diplomová práce se zabývá zkoumáním subjektivní kvality života populace starší padesáti let v závislosti na vybraných demografických, sociálních a ekonomických ukazatelích. Vyšších věků se dožívá stále více lidí a je proto důležité zabývat se otázkou, v jakých životních podmínkách tito lidé žijí. Je teoreticky popsána otázka kvality života starší populace, přičemž práce se zabývá také příčinami jevu, tedy demografickým stárnutím. Stárnutí populací je popsáno jednak teoretickým způsobem, dále jsou uvedeny způsoby, jak je možné jej kvantifikovat, např. pomocí specifických měr plodnosti dle věku matky při porodu či stále rostoucí střední délky života při narození jak pro muže, tak ženy. K prozkoumání závislosti kvality života na vybraných ukazatelích je vytvořen statistický model, do kterého vstupují data z evropského panelového výzkumného šetření Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe. Data jsou analyzována pomocí analýzy rozptylu pro poslední vlnu, konanou v roce 2013 a dále pomocí panelové analýzy dat, do které již vstupují data za všechny vlny, tedy mezi roky 2004 až 2013. Výsledky obou analýz pro Českou republiku jsou porovnány s výsledky pro vybrané země, tedy Německo, Švédsko, Španělsko, Řecko a Itálii. Z výsledků analýz datového souboru šetření SHARE vyplývá, že věk vstupuje významně do všech zkoumaných modelů a pro všechny země, stejně jako vliv vzdělání. Pro většinu zemí a modelů je prokázání vlivu pohlaví na subjektivní kvalitu života velmi sporné. Také vliv proměnné typu soužití (sám/ve vícečlenné domácnosti) není jednoznačné. Významné v modelech vycházejí kategorie nezaměstnán a dlouhodobě nemocný. Otázka kvality života se týká všech vrstev populace a s přibývající početnou skupinou starších obyvatel nabývá tato otáz