Analýza trhu práce v České republice v letech 2007 – 2015 se zvláštním zřetelem na skupinu osob nad 50 let - Rejmanová, Martina; Prudká, Šárka, 1965-; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Předmětem této bakalářské práce je trh práce České republiky v letech 2007 - 2015. Vzhledem k soudobému demografickému vývoji, který je charakteristický stárnutím populace společností a s tím souvisejícím nárůstem počtu osob starších věkových kategorií na pracovním trhu, se práce zaměřuje na skupinu osob starších 50 let, jejich postavení na trhu práce ČR a navrhuje řešení podporující větší zapojení starších osob na trhu práce, kterými jsou zejména podpora vzdělávání, změna společenského pohledu na starší pracovníky, četnější využívání částečných úvazků a finanční podpora státu. Nejprve je popsána charakteristika a postavení starších osob na českém trhu práce a poté je analyzován trh práce ČR jako celek ve srovnání s trhem práce osob starších 50 let. Zde práce dochází k závěru, že vývoj míry nezaměstnanosti osob starších 50 let poměrně kopíruje vývoj obecné míry nezaměstnanosti, avšak osoby 50 + i přes své mnohaleté zkušenosti na pracovní trhu trpí dlouhodobě vyšší mírou nezaměstnanosti než populace obecně, a to zejména v důsledku nižšího dosaženého vzdělání, zhoršujícího se zdravotního stavu a osobnostních charakteristik pojících se s jejich věkem. Dalším důvodem je také prodlužující se důchodový věk a doba pojištění potřebná pro dosažení nároku na důchodové pojištění. Následně je analyzována a zhodnocena státní politika zaměstnanosti ČR. Ta se vhodně zaměřuje na podporu zaměstnanosti lidí starších 50 let, k čemuž stále větší měrou využívá prostředky Evropského sociálního fondu. Poznatky těchto kapitol jsou dále doplněny o kvalitativní metodu řízených rozhovorů s personálními pracovníky a pracovnicemi Úřadu práce.
Vedoucí práce: Šárka Prudká
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses