Makroekonomická analýza s využitím postupů prostorové ekonometrie - Macková, Simona; Formánek, Tomáš; Tomanová, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Prostorová ekonometrie může přinést užitečný přístup k makroekonomické analýze regionálních dat. Tato diplomová práce nastiňuje vhodné modely průřezových dat zohledňující jejich geografickou polohu. Pro analýzu je využívána relace sousednosti. Vztah sousedství mezi regiony je vyjádřen pomocí matice prostorových vah. Zaměřujeme se na testy prostorové autokorelace a uvádíme postupy hledání vhodného prostorového modelu. Dále popisujeme odhady regresních koeficientů i koeficientů prostorové závislosti zejména metodou maximální věrohodnosti. Vedle ilustrativních příkladů aplikujeme vybrané základní prostorové modely na reálná makroekonomická data. Prověřujeme, jak popisují vztah mezi příjmy domácnosti, HDP a mírou nezaměstnanosti v západní Evropě. Výsledky jsou porovnány s lineárním regresním modelem.
Vedoucí práce: Tomáš Formánek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses