Vliv daňových sazeb na daňové příjmy státu – modelace Lafferovy křivky - Šmejkal, Martin (2016)
V odborné literatuře lze nalézt mnoho studií, které se pokoušejí najít Lafferovu křivky v datech jednotlivých národních ekonomik nebo agregátních datech zemí OECD. V této diplomové práci se zaměřuji na testování lineárního závislosti sazby daně a základu daně z korporátních příjmů, který nazývám jako upravenou Lafferovu křivku. Tato upravená Lafferova křivka je dále přes jistá zjednodušení převedena do podoby klasické Lafferovy křivky. Lineární regresní analýza je prováděna na datech 34 zemí OECD za časový úsek let 2000 až 2014. Tyto země jsou nejdříve rozděleny podle kritéria daňové kvóty, rozpočtového určení daně a daňového mixu, což jsou kritéria spojovaná s posuzováním národních daňových systémů, a která považuji za podstatná pro další analýzu. Na základě lineární regrese byla odvozena Lafferova křivka pouze pro soubor zemí, které jsou zaměřeny na výběr daní z přímých daní. Nicméně, analýza přinesla další podstatné výsledky, např. fakt, že negativní vztah mezi sazbou daně a základem daně z korporátních příjmů byl empiricky potvrzen pouze u zemí s vyšší daňovou kvótou a nikoli u zemí s nižší daňovou kvótou.