Nezávislost centrálních bank - Hrubá, Lucie (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá nezávislostí třech vybraných centrálních bank a to České národní banky, Federálního rezervního systému a Evropské centrální banky. Úvod teoretické části je věnován obecnému vymezení centrálního bankovnictví a jeho postavení v rámci bankovního systému. Teoretická část dále pokračuje podrobným popisem jednotlivých bank, jejich institucionálním uspořádáním, organizační strukturou a končí vymezením měnověpolitických nástrojů, které banky využívají k nastavení měnové politiky ve vybraných zemích. Praktická část je zaměřena na období světové hospodářské krize, která vypukla ve Spojených státech amerických v roce 2007 a postupně zasáhla celý finanční systém. Úkolem této části je popsat a porovnat jednotlivá opatření, které centrální banky podnikly v reakci na dané ekonomické podmínky a zhodnotit jejich provázanost.