Nezávislost centrálních bank - Hrubá, Lucie; Soukup, Jindřich, 1955-; Šumpíková, Markéta, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá nezávislostí třech vybraných centrálních bank a to České národní banky, Federálního rezervního systému a Evropské centrální banky. Úvod teoretické části je věnován obecnému vymezení centrálního bankovnictví a jeho postavení v rámci bankovního systému. Teoretická část dále pokračuje podrobným popisem jednotlivých bank, jejich institucionálním uspořádáním, organizační strukturou a končí vymezením měnověpolitických nástrojů, které banky využívají k nastavení měnové politiky ve vybraných zemích. Praktická část je zaměřena na období světové hospodářské krize, která vypukla ve Spojených státech amerických v roce 2007 a postupně zasáhla celý finanční systém. Úkolem této části je popsat a porovnat jednotlivá opatření, které centrální banky podnikly v reakci na dané ekonomické podmínky a zhodnotit jejich provázanost.
Vedoucí práce: Jindřich Soukup
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses